En Etkili Kredi Kartı Kullanım Stratejisi

       Bu yazı, kredi kartını kullanmaya yeni başlayanlar ve kredi kartı kullanımında harcamalarını kontrol edemeyenler için hazırlanan En Etkili Kredi Kartı Kullanım Stratejisi sayesinde nasıl finansal özgürlüklerini kazanacakları anlatılmıştır.

wwww.webnolojist.blogspot.com.tr



1. Aidatsız Kredi Kartlarına Yönelin

       Bankalar hizmete sundukları kredi kartlarından "yıllık kart aidat ücreti" alırlar. Son yapılan değişiklikle, bankalara müşterilerine aidatsız kredi kartı seçeneği sunma zorunluluğu getirmiştir. Yasadan sonra bankalar aidat almaya devam edebilmek için kredi kartlarına sundukları avantajları aidatsız kredi kartlarında kısıtlayarak müşterilerine sundu. Bu tutum müşterileri aidat ödemeye doğru itse de müşterileri çok fazla etkilemiyor.

       Aidatsız kredi kartı veren bankalar ise şöyle;
  • İş Bankası Aidatsız Maximum Kredi Kartı / İş'te Üniversiteli Aidatsız Maximum Kredi Kartı
  • Yapı Kredi Bankası World Eko Kredi Kartı
  • Garanti Bankası Bonus Flexi Kredi Kartı
  • Akbank Axess Free Kredi Kartı
  • VakıfBank Tercih Kredi Kartı
  • QNB Finansbank Fixcard
  • Deniz Bank Net Kredi Kart
2. Asgari Tutarı Değil, Dönem Borcunu Ödeyin

       Asgari ödeme tutarı dönem boyunca yapılan harcamaların minimum ödenmesi gereken miktarıdır. Bu miktar kredi kartı limitine göre bankalar arası değişmekte olup yaklaşık %30-%50 değerleri arasında değişmektedir.

     Bankalar asgari ödeme kolaylığını sağlıyor ama bunu karşılıksız da yapmıyor. Bankalara en çok para kazandıran müşteriler; kredi kartı borçlarının asgari ücretini ödeyenlerdir. Dönem borcundan asgari ücret düşüldükten sonra geri kalan borca (genelde %1.75-%2.5*) gecikme faizi işler. Bu yüzden dönem borcunuzu ödeyebilmek kadar harcama yapmak sizin için çok önemlidir.

3. Kart Limitine Göre Değil, Gelir Limitinize Göre Harcayın

       Unutmayın "kredi demek borç demek" yani "kredi=borç". Bankların size sunduğu kredi kartı (borç kartı) limitine göre harcama yapmayın. Onun yerine bütçenize göre borçlanma limiti belirleyin ve en fazla o limite kadar harcama yapın. Ünlü milyarder Warren Buffet'in stratejisine güvenin ve en fazla gelirinizin %30'una kadar borçlanın, bu borcu ödeyebileceğinizden de emin olun.

       Örnek olarak sizin aylık geliriniz 1000₺ olsun. Kredi kartı (borç kartı) limitiniz muhtemelen gelirinizden fazla olacaktır. Varsayalım ki 1500₺ olsun. Şimdi siz kredi kartı limitinizi sonuna kadar harcarsanız gelirinizden fazla bir borca girdiğiniz için bankaların en sevdiği müşteri olacaksınız yani asgari ödeme yaparak gecikme faizinin işlenmesine sebep olacaksınız.

       Ya da gelirinizin %30 una kadar borçlanarak (bu da örneğe göre 300 ₺ ediyor) ay sonunda borçlandığınız paraya ek bir masraf ödemeden borcunuzu rahatlıkla kapatabileceksiniz. 

4. Kredi Kartını Gerekli Durumlarda Kullanın

       "Kredi" kelimesinin eş anlamlısının "borç" olduğundan bahsetmiştik. Kredi kartlarının avantajlı borçlanma imkanı sunar. Kredi kartların gereksiz ya da rutin harcamalarda kullanmamasına çok dikkat edilmelidir.

       Kredi kartlarını, alım gücünüzü aşabilecek zorunlu ihtiyaçlarınızı karşılamak için taksit ya da erteleme seçeneklerinden faydalanmak amacıyla, karşınıza çıkabilecek sürpriz acil ödemelerde kullanılmalıdır. Unutmayın; kredi kartının avantajlı borçlanma imkanı yapılan harcamaya göre değişir. Yani sözün özü kredi kartı sizi vezir de eder, rezil de.

5. Kredi Kartı Borcunuz Varsa Hemen Kapatın

       Eğer kredi kartı borcunuz varsa karşınızda iki seçenek olacaktır;
  • Kredi kartı borcunu kapatmak
  • Kredi kartı borcunu yapılandırmak
       Kredi kartı borcunu kapatmak: İmkanınız varsa ve bunu kapatmaya imkanınız yetiyorsa düşünmeden borcunuzu kapatın.
       Kredi kartı borcunu yapılandırmak: Asgari ödeme tutarında da olduğu gibi borç yapılandırmak demek; borcunuzu belirli vadelere bölerek ödeyeceğinizi garanti ederek yeni eklenen faizleri kabul etmek demektir. Ancak borcunuzu tek seferde kapatamıyorsanız sürekli artan faizleri bir nebze azaltmak için en son yol olarak bu seçeneği kullanabilirsiniz. 

Bu Yayın Telif Hakları Yasası'nca Korunmaktadır.
Copyright © 2013 - 2017 Webnolojist

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.