En Sık Kullanılan 10 Yatırım Aracı

       Akıllı Yatırım Nasıl Yapılır?'dan bahsetmiştik. Şimdi ise günümüzde en sık kullanılan yatırım araçlarını detaylandıracağız. İşte günümüzde en sık kullanılan yatırım araçları;
https://webnolojist.blogspot.com.tr/

      
       1. Mevduat Hesabı
       Bilinen en garanti yatırım türlerinden biridir. Kaybetme riski yoktur. Birikiminizi anlaşmalı olduğunuz mevduat hesabına yatırırsınız ve belirlediğiniz vade süresince paranızın bankada kalacağına dair taahüt verirsiniz. Banka da size vadenizin sonunda anaparanızı faizi ile birlikte geri verir.

       Mevduat esabı yatırımınızda, paranız bankada olduğu için güvende olacak ve faiz getirdiği için de yıllık enflasyon karşısında değerini koruyacaktır.

       2. Döviz Alım-Satımı
       Son zamanlarda artan döviz fiyatları yatırımcıları döviz almaya itiyor. Bankalarda açılan döviz hesaplarında gitikçe ivme kazanan bir artış var. Bu yatırımın amacı düşük fiyattan döviz alıp, yüksek fiyattan dövizleri satmaktır. Son bir kaç yıl içerisinde büyük artış gösteren döviz yatırımcıların daha da dikkatini çekiyor.

       3. Altın Alım-Satımı
      Geleneksel yatırımımız altın, ülkemizde en sık tercih edilen yatırım türlerinden biridir. Bir kültüre dönüşmüş olan altın birikimi, gram, çeyrek, yarım, tam, ata, 5'i 1 yerde, bilezik ve külçe gibi seçeneklerle satın alınıyor.

       Genelde uzun vadede kazanç getiren altın çok büyük sorunlar çıkmadıkça yükselir. Günümüzde bankaların altın hesabı açmanıza yönelik çalışmaları altın yatırımcılarının yüzünü güldürüyor. "Altın Buluşmaları" ile en yakın banka şubenize giderek altınlarınızı elden bankanıza teslim ediyorsunuz. Ardından altınlarınız altın hesaplarınıza yatıyor. Böylece altınlarınız güvende sizin de aklınız yeni yatırımlara yönebiliecek şekilde müsait olabiliyor.

       4. Borsa
       Birikimlerinizi stratejinize bağlı olarak; kısa, orta ve uzun vadeli olarak değerlendirebileceğiniz riski ve kazancı değişken bir yatırım aracıdır. Borsa deyince akla hisse senedi gelse de değerli madenler, enerji ürünleri, sanayi metalleri, tarım ürünleri gibi daha bir çok ticarete konu olabilen malların da alım-satımı yapılan bir kurumsal piyasaya denir.

       5. Hisse Senedi
       Tahvil, Bono ve Hisse Senedi Nedir? Aralarındaki Farklar Nelerdir? adlı yayında da bahsettiğimiz üzere hisse senedi; sermaye şirketlerinin ortaklarına, paylarını ve ortaklıklarını belgelemek amacıyla verdikleri resmi evraklara hisse senedi denir. Hisse senedi Sermaye Piyasası Kurulu'nun (SPK) izin verdiği "anonim şirketler, sermayesi bölünmüş komandit şirketler ya da özel kanunla kurulmuş (sigorta şirketleri, T.C. Merkez Bankası, kamu iktisadi teşekkülleri) şirketler" tarafından çıkarılır.

        Kişiler/Kuruluşlar tarafından alınan hisse senetleri (miktarına göre), hissesi alınan kurum ya da kuruluşlara ortaklık hakkı imkanı sağlar. Hisse senetleri çeşitlerine göre hisselerinde çeşitli ek haklara da sahip olunabilir.

       6. Devlet Tahvilleri
       Devlet ya da özel şirketlerin borçlanarak orta ve uzun vadeyle fon sağlamak amacıyla çıkardıkları borç senetleridir. Yani kısaca tahvil alan kişiler/kuruluşlar, devlete ya da şirketlere belirli vadede, belirli faizle borç para verir. Tahviller, hisse senedinde olduğu gibi sahiplerine ortaklık hakkı vermezler. Sadece alacaklılık hakkı sağlarlar. Dövize endeksli, değişken ya da sabit faiz seçenekleri bulunur.

       7. Hazine Bonosu
       Tahvilde olduğu gibi devlet ya da özel şirketlerin bir yıldan kısa süre ile kişi ya da kuruluşlara borçlanmasına bono denir. Bir yıla kadar vadeyle alınan bonolar, vadesi dolduğunda anapara faiziyle beraber satın alan kişi/kuruluşa ödenir.

       En sık tercih edilen Hazine Bono'sudur. Nedeni hiç riski olmamasıdır. Çünkü devlet her durumda borcunu ödeyeceğine dair size garanti verir. Devlet savaş,işgal gibi durumlarda olmadıkça borçlarını öder.

       8. Repo
       Genellikle kısa vadeli, güvenli bir yatırım yapmak isteyen yatırımcıların tercih ettiği bir yatırım türüdür. Bankaların ellerindeki hazine bonoları, devlet tahvilleri gibi yatırım araçlarını, ileri bir tarihte belirlenen fiyatta geri almak üzere yatırımcılara satmasına denir. 

       Repo 1, 3, 5, 7 günlük gibi çok kısa vadelerde bile kullanılır. Özellikle enflasyonun yüksek olduğu zamanlarda artan faiz yatırımcısına daha fazla getiri sağlar. Bir çok repo çeşidi bulunur.

       9. Yatırım Fonları
       Borsa Yatırım Fonu (BYF), başlıca özellik olarak hisse senedi gibi alım-satımı olduğu için diğer fonlardan ayrılır. Bir diğer özelliği ise BYF'nun maliyeti diğer fonlara göre oldukça düşüktür ve kısa, orta, uzun vadelerde değerlendirilebilir. BYF, tahvil, bono, hisse senedi, ve emtia gibi yatırım araçlarından herhangi birisinin endeksini baz alır ve bu endeksi yatırımcıya yansıtır.


       10. Gayrimenkul
       Büyük birikimleri olan yatırımcıların sıkça kullandığı bu yatırım aracı, ülkemizde de oldukça popülerdir. Özellikle gelecek vaadeden bölgelerde satın alınan ya da inşaa edilen gayrimenkuller orta ve uzun vadede oldukça iyi kazanç sağlar.

     Gayrimenkullerin avantajlarının arasında kira geitirisi ve aynı an da gayrimenkul değerinin düşme riski olmadan artması tercih edilmesinde önemli bir etkendir.


Bu Yayın Telif Hakları Yasası'nca Korunmaktadır.
Copyright © 2013 - 2017 Webnolojist

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.