Hisse Senedi Alımında 7 Altın Kural

       Hisse senetleri, birikimlerimizi yüksek kazançlarla değerlendirebileceğimiz bir yatırım seçeneğidir. Hisse senedinin kazanç getirisi yüksek olabileceği gibi düşük de olabilir. Buna bağlı olarak getiri ile risk doğru orantılıdır.

hisse-senedi-aliminda-7-altin-kural.


       Gelelim hisse senedi alırken dikkat edilmesi gereken altın kurallarımıza.

1. Hissesini Alacağınız Şirket Hakkında Bilgi Sahibi Olun
       Hisse senedi alarak, hissesini aldığınız şirketlere ortak olursunuz. Bu yüzden ortağı olacağınız şirketi tanımanızda oldukça fayda var. Şirketin hangi sektörde faaliyet gösterdiği, hangi ürünleriyle ön plana çıktığı, yakın bir tarihte ihale alıp almadığı, borcunun olup olmadığı gibi bir çok konu hakkında bilgi sahibi olmanız lazım.

2. Şirketin Dönemsel Büyüme İstatistiklerine Bakın
       Şirketler, periyodik olarak dönem başlarında kâr - zarar hedeflerini belirler ve dönem sonunda da şirket kâr ve zararlarını açıklarlar. Elde edebileceğiniz bu verilerle şirketin borç durumu, istihdam, büyüme/küçülme durumu gibi bilgilere ulaşabilirsiniz.

3. Şirketin Yurt Dışı Faaliyetlerini (Varsa) de Gözlemleyin
        Şirketlerin yurt içi ve yurt dışında faaliyet göstermesi şirketin bekası için olumludur. Şirketin yurt dışı ilişkileri, alım, ihale ve yurt dışı ortaklıkları hisse senedi değerlendirmesinde oldukça önemlidir.

4. Şirketin İstihdam Raporlarına Dikkat Edin
       Şirketin açıkladığı istihdam raporlarına göre, yeni iş gücü yaratacağı belirtiliyorsa şirket büyüyor demek. Ancak personel çıkarmaları, pazarlardan çekilmeler varsa şirket daralmaya gideceği yönündeki sinyallerdir. Ancak büyüme her zaman hisselerin değerlenebileceği anlamına gelmeyebilir. Kontrolsüz büyümeler ardında keskin düşüşleri de getirebilir. O yüzden %20 sinden daha fazla büyümeye giden şirketleri riskli sınıfına sokmanızda fayda var.

5. Şirketin Kredi Kullanım Durumu
       Ekonomide gerek yerel gerekse küresel olarak, nakit rezervinin çok üstünde kredi olduğunu bilmenizde fayda var. Şirketlerin nakit ihtiyaçlarını sağlayabilmek için ne kadar kredi kullandıklarını bilmeniz dönemsel büyüme istatistikleri ile uyumlu hareket ediyorsa seçim yapmanız daha da kolay olacaktır. Eğer şirket toplam değerinin %30'undan daha fazla kredi kullanmış ya da kullanmayı planlıyorsa o şirketin durumunun geleceği olumsuz olarak değerlendirilebilir.

6. Şirketin Saygınlığına Önem Verin
       Şirketin saygınlık kazanması, tercih edilebilirlik ve kâr anlamına gelmektedir. Şirketin, müşterilerine çalışanlarına ve yerel ve uluslararası ekonomiye kattığı değer saygınlığını belirler. Bu konuda bilgi sahibi olmak, işinize sandığınızdan daha çok yarayabilir.

7 Şirketin Bulunduğu Sektörü İyi Bilin
       Sektörü iyi tanımanız içerisindeki ürünlerin, ham maddelerin fiyat dalgalanması ortağı olacağınız şirketlerin hisse değerlerine de etki edecektir. Sektördeki gelişmeler, rakipler ve sahip oldukları pazar alanları hakkında bilgi sahibi olmanız oldukça önemlidir.

Bu Yayın Telif Hakları Yasası'nca Korunmaktadır.
Copyright © 2017 Webnolojist

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.