8 Adımda Akıllıca Para Biriktirerek Servetinizin Temelini Atın!

       Bu yazıyı okuyorsanız artık hayatınızda bir takım değişiklikler yapmaya karar vermişsiniz demektir. Bu değişiklik tabi ki de "finansal özgürlüğünüz"le tüm hayatınız olacaktır. Webnolojist olarak hazırladığımız bu yayın sizlerin yeni bir başlangıca adım atmanıza fazlasıyla yardımcı olacaktır. Hazırsanız başlayalım!


www.webnolojist.blogspot.com

1. Bütçe Yapın

       Evet, bunu biliyorum dediğinizi duyar gibiyim ama bu adıma lütfen kulak verin. Giderleriniz, gelirlerinizden fazlaysa ve bunun farkında değilseniz acilen kendinize çeki düzen vermeniz gerekir. Yoksa hayallerinizdeki hedeflere ulaşamazsınız.

       Profesyonel bir bütçe yapıp uygulamakta zorlanıyorsanız size tavsiye edeceğimiz basit bütçe modelini planlayın. Küçük bir defter alın ve bunu bütçenizi planlamak için kullanın. Defterinizde bir sayfaya "Gelirler", diğer sayfasına "Giderler" yazın. Ay sonunda bu iki değeri toplayın ve bütçenizi analiz edin. Her gün akşam yatağınıza girmeden bu iki sayfaya gelir ve giderlerinizi büyük ya da ne kadar küçük olursa olsun yazın. 25 kuruşa bir sakız ya da 50 kuruşa mendil almış olsanız bile bu harcamaları ya da gelirleri not edin. Çünkü bu sizi kişisel ekonominizde kontrol sahibi yapacak disiplini sağlayacaktır.

2. Gereksiz Harcamalarınızı Yok Edin

       Bütçenizi yaptıktan sonra gereksiz harcamaları belirleme zamanı! Harcamalarınızı ilk aydan sonra "Gerekli" ya da "Gereksiz" olarak ikiye ayırın. Ay sonunda gereksiz gördüğünüz harcamaları sonraki aylarda tekrarlamamaya çalışın..

3. Alışveriş Yaparken Fiyat-Kalite Oranına Dikkat Edin

       Alışveriş yaparken fiyat araştırmanızı iyi yapın, ancak kaliteden de ödün vermemeye çalışın. Bunun için de indirimleri takip edin! Şunu da unutmayın ki "Ucuz etin aşı, pahalı olur." diye bir atasözümüz var. Avrupa'da yapılan araştırmalara göre Almanya ve Norveç halkı giyim alışverişlerinde en cimrisi. Peki neden cimri? Açıklaması şöyle; Alman ve Norveç halkı giyim için yüksek kalitede ürün alıp bunları yıllarca giyerek uzun vadede kâr ediyorlar. Yani pahalıya kaliteli bir ürün alabiliyorlar ama ürünün kullanım ömrü kalitesiz ve ucuz olan ürüne göre uzun yıllar sürdüğünden dolayı kâra geçmiş sayılıyorlar.
       
       Örneğin; giyim alanında yüksek kalitede (Markaya para verin demiyorum kaliteye verin) varsayalım ki 500 ₺'na bir mont aldınız. Bu montla 6-10 yılı, her kış tepe tepe kullanarak kalitesinden ödün vermeden geçirebilecek iken 100 ₺ civarı bir montla 1 olmadı 2 kışı geçirebilecek misiniz? İyi düşünün. Satrançtaki gibi uzun vadeli düşünürseniz kârlı çıkan taraf siz olursunuz. 

4. Borçlanmayı Bilin ve Borcunuzu Kapatın

       "Borç" demek "faiz" demek. Ünlü milyarder ekonomist Ray Dalio'nun da dediği gibi maaşınızın en fazla üçte biri (1/3) kadar borçlanın. Düzenli ödeme yapabileceğinizden emin olduğunuz bir ödeme planı yapın.

       Borçları kapatmak. Temiz bir zihin ve dolayısıyla daha az stresli bir hayat sağlar. Borçlarınızı bir düzene sokun ve kendinizi onları ödemeye adayın. Borçlarınız tamamen kapandığında özgüveniniz ve finansal kaynak yönetiminiz güçlenmiş olarak size artı bir puan katacaktır.

5. Kredi ve Kredi Kartı Kullanımınızı Azaltın

       Unutmayın, "kredi" aslında "borç" demektir.Eğer kredi alacaksanız dikkat etmeniz altın kural; "Borcunuzun gelirinizden hızlı büyümemesidir."  Kullanabildiğiniz kadar nakit kullanın. Kredi kartıyla sadece almakta zorlandığınız ürünleri/hizmetleri taksitlendirmek amacıyla kullanın. Kredi kısa döngülü borçlanma ekonomisinde ülke ekonomisine canlılık katsa da daha uzun vadede enflasyona yol açar ki buna ilerleyen günlerde değineceğiz.

6. Dışarıda Yiyip - İçmeyi Azaltın

       Sokakta yemek yeme ve içme alışkanlığınıza bir sınır koyun! Çok sevdiğiniz kahve dükkanları zincirinden 7.5-10 ₺'na o çok sevdiğiniz yağsız sütlü latteyi almak yerine evde kendiniz hazırlayın termosunuza koyun. Yemek konusunda da özel günler dışında dışarıda çok fazla yemek yememeye dikkat edin.

7. Sigara ve Alkolü Azaltmayın, Bırakın

       Araştırmalara göre dünyadaki çoğu milyarderin sigara ve alkol bağımlılığı ya yok ya da çok küçük kısmında milyarder olduktan sonra başlamış. Artık artan vergilerle de sigara ve alkol bağımlılığınız maddi açıdan tamamen kabusa dönüşebilir. Bu yüzden siz de hedeflerinize odaklanarak sağlığınıza ve cebinize katkı sağlamak için bu ve bunun gibi alışkanlıklardan kurtulun. Adı üstünde alışkanlık!

8. [Kilit Adım] Kendinize %20 Vergi Ödeyin

       19. ve 20. yüzyılda yaşayan ünlü italyan ekonomist Vilfredo Pareto'nun keşfettiği "Pareto İlkesi"[1] hayatta ekonominin yanı sıra bir çok konuda karşımıza çıkmaktadır. Dünyanın en başarılı insanlarının da uyguladığı bu ilkeye göre "%20'lik emek %80 getiri/kazanç" olarak geri döner.

       Yapacağınız şey çok basit. Elinize geçen gelirin (düzenli ya da düzensiz gelir fark etmez hepsinin) %20'sini devlet sizden vergi olarak aldı diye düşünün ve birikim hesabınıza aktarın. Bu parayı sadece biriktirebilir ya da risksiz yatırımlarda değerlendirebilirsiniz. (Akıllı Yatırım Nasıl Yapılır? yazısını mutlaka okumanızda fayda var.) Kendinize inanın. Sadece bunu yaparak kendinize bir servet yaratabilirsiniz.

       Bu konu hakkında sizlere verebileceğim güzel bir örnek var. Hayatı boyunca ayda 1160$'dan daha fazlasını kazanamamış Theodore R. Johnson'ın[2], kazancının %20'sini devlet vergisi mantığıyla kenara atarak ve bu paralarla yaptığı akıllıca yatırımlarla 90. yaşını kutlarken, 70 milyon dolar servetinin olduğunu duymak umarım size biraz da olsa heyecan ve güç verebilir.

Bu Yayın Telif Hakları Yasası'nca Korunmaktadır.
Copyright © 2013 - 2017 Webnolojist

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.